Μεταγνωστικές Ικανότητες II (MGI - Μεταγνωστικές)

Σύστημα Wiki

Κύρια σελίδα

Κύρια σελίδα

Τα τελευταία χρόνια στους κόλπους της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για τη μεταγνώση «το μεταγιγνώσκειν» (απόδοση του αγγλικού όρου metacognition), η οποία αποτελεί έναν νέο όρο για τα ελληνικά δεδομένα και αναφέρεται στη γνώση και την ενημερότητα του υποκειμένου για τις γνωστικές του διεργασίες. Το ενδιαφέρον οφείλεται στο ό,τι η μεταγνώση θεωρείται το κλειδί για την επιτυχή πρόοδο της εκπαίδευσης και της ανεξάρτητης μάθησης (αυτό-ρυθμιζόμενη μάθηση) του ατόμου, καθώς σχετίζεται με τη γνώση, τη συναίσθηση και τον έλεγχο της διαδικασίας με την οποία αυτό μαθαίνει.

Αρκετοί ερευνητές και θεωρητικοί του πεδίου επικεντρώνουν πλέον το ενδιαφέρον τους από το θεωρητικό στο πρακτικό μέρος, από το κλινικό εργαστήριο στο χώρο μάθησης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ενηλίκων. Και αυτό, γιατί έχει διαπιστωθεί μέσα από έρευνες ότι αρκετοί ενήλικες έχουν ένα περιορισμένο αριθμό μεταγνωστικών ικανοτήτων στη φαρέτρα τους για την κατανόηση των νέων υλικών ή την επίλυση προβλημάτων. Δυσκολεύονται, μάλιστα, κάποιες φορές να εξηγήσουν τη σπουδαιότητα μιας μεταγνωστικής στρατηγικής που χρησιμοποιούν για τη μάθησή τους, ενώ συχνά χρησιμοποιούν αδιαφοροποίητες μεταγνωστικές στρατηγικές για τις περισσότερες εργασίες μάθησης ανεξάρτητα από την πηγή που χρησιμοποιούν.

Ευελπιστούμε ότι η θεματική αυτή ενότητα μπορεί να υποστηρίξει τους ενήλικες εμπλεκόμενους με αυτή, να κατανοήσουν καλύτερα τις στρατηγικές που εφαρμόζουν για να μαθαίνουν, για να θυμούνται, για να οργανώνουν και να ελέγχουν τόσο αυτά που μαθαίνουν όσο και τη μαθησιακή τους διαδικασία. Ως τελικό αποτέλεσμα αυτής της εργασίας οραματιζόμαστε την κατάκτηση των διαδικασιών της αυτόνομης και αυτορρυθμιζόμενης μάθησης και ευέλικτης σκέψης ατόμων πέρα από ηλικία, φύλο ή κοινωνική και πολιτισμική προέλευση.

(Ο πρόλογος αυτός βασίζεται στη βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε στην παρούσα θεματική ενότητα).